Miniput 2010

(text publicat el 26/12/2010 a http://www.nativa.cat)

Miniput.jpg

Televisió i qualitat son dos conceptes que difícilment podem veure associats però el passat 4 de Desembre es van unir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona gràcies a la mostra Miniput, que va aplegar i presentar una selecció dels millors programes televisius d’enguany.

I és que, per estrany que pugui semblar, no tot el que s’emet per la petita pantalla és televisió escombraria, sinó que hi ha propostes que se’n escapen mitjançant idees arriscades, innovadores i controvertides que fan evolucionar el mitjà. Amb documentals, sèries de ficció, reality shows i altres formats difícils d’explicar, la mostra és en essència una selecció de projectes presentats al InPut, l’únic esdeveniment internacional que cada any s’esforça per reunir els programes més interessants produïts per les televisions públiques enfront de les propostes comercials.

Així, els més matiners vam poder al·lucinar (i fins i tot marejar) amb “The Operation: Surgery Life” del canal britànic “Chanel 4”, en el que durant quatre dies consecutius es va poder veure en directe una operació a cor obert o una intervenció per extraure un tumor cerebral. Ras i curt, sense censures. I tot això amb les càmeres dins el quiròfan i amb preguntes als doctors per part del públic que ho seguia des d’un auditori al mateix hospital o dels espectadors des de casa seva mitjançant Twitter i Facebook.

Menció especial mereixen també les propostes “Taboo” i “Something Blue”, de Suïssa i Estats Units respectivament. La primera planteja de forma molt personal i sense artificis la problemàtica del suïcidi mitjançant les imatges que Thomas, de només vint anys, va gravar d’ell mateix abans de treure’s la vida.  En canvi, la segona substitueix el rigor pel fals documental (Mockumentary), en la recerca del millor recurs per a plantejar els conflictes racials que encara es donen en la societat americana personificats en una parella en la que ella és de pell blanca i ell d’una sorprenent pell de color blau.

Cal doncs agrair a la Universitat Pompeu Fabra i a Televisió de Catalunya que al 1994 decidissin iniciar aquest projecte que ha anat creixent amb el pas dels anys fins a comptar avui en dia amb el suport d’una desena d’entitats més. Gràcies a tots ells, els amants de la “caixa tonta” tenim cada any motius més que suficients per explicar amb orgull com gaudim de veure la televisió.

Web de Miniput 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *