DocsBarcelona, quan els documentals omplen les sales.

(text publicat el 11/02/2011 a http://avivaveu.tumblr.com)

Al costat mateix de l’estadi de beisbol dels “New York Mets”, l’especulació immobiliària amenaça tot un barri dedicat a les peces de recanvi per a cotxes. Els seus carrers estan sense asfaltar, les condicions de vida son molt dures i fins i tot hi ha qui ha de viure dins els mateixos vehicles que reciclen. Una sorprenent i reveladora realitat que Véréna Paravel i John Paul Sniadecki retraten a “Foreign Parts”, el primer documental que guanya el premi DocsBarcelona a la millor pel·lícula.

Com aquest, sis films més han estat guardonats en el primer any en que el Festival Internacional de Documentals de Barcelona incorpora la competició dins la seva extensa oferta. Fins a 42 documentals, col·loquis i el prestigiós Pitching Forum; configuren una setmana intensa al voltant de quelcom que va molt més enllà dels animalons que podem veure als migdies de “La2” o el “Canal33”.

Una proposta que en la seva catorzena edició creix amb dues seccions noves i omple d’espectadors moltes de les sessions dels Cinemes Girona i la sala de la Filmoteca de Catalunya. Entre les programades, obres com Retrepo (candidata als Oscars ) que ens mostra l’absurd del camp de batalla en una de les zones més perilloses d’Afganistan, o la curiosa “Steam of life” on escoltem dures històries personals d’homes finesos explicades en la intimitat d’una sauna. També cal destacar la cinta inaugural “You don’t like the truth. 4 days in Guantánamo” amb imatges mai vistes de l’interior de la polèmica presó, així com “Todos vós sodes capitanes” guanyadora del “Premi TV3 Nou Talent” i feta a partir d’un taller audiovisual amb menors d’un centre d’acollida al Marroc.

Paral·lelament, el festival també ofereix una oportunitat única d’escoltar als especialistes i professionals del sector durant les xerrades que s’organitzen a l’auditori de La Pedrera. Enguany quatre trobades en que s’ha parlat de les interioritats de la producció documental a partir de casos d’èxit, o els recursos que la tecnologia 3D pot aportar (o no) al gènere. Especialment concorreguda va ser la “Master Class” de Peter Greenaway en que el cineasta de Gal·les va assegurar que cal avançar cap a noves possibilitats doncs, segons ell, el cinema ha mort.

Provocacions a banda, res més lluny de la realitat. Sobretot si tenim en compte la gran resposta del públic i la qualitat de les obres que any rere any podem gaudir al DocsBarcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.