Superant la ficció a la terra d’Abraham Lincoln

(text publicat el 29/04/2012 a www.lavanguardia.com)

"Skyline" de Chicago, Illinois

Indianapolis, Indiana .- Anar directament a visitar una presó potser no és la manera més convencional d’iniciar una ruta turística. Per a mi però, va ser la millor introducció a la ciutat que trenta anys abans va ser l’escenari de la pel·lícula que m’acabaria servint de guia per organitzar la visita. De la mateixa manera que a l’inici de “The Blues Brothers” quan en Jake sortia de la presó de Joliet (ara en desús) camí de Chicago, jo vaig enfilar l’autopista amb ganes de“re-visitar” la ciutat que tantes vegades he gaudit, necessàriament, a la petita pantalla. El problema és que encara no era del tot conscient que estava fent uns vint o trenta anys tard. La memòria i la imaginació van haver de treballar de valent per recrear allò que el transcurs dels anys, inevitablement, havia canviat en la que és la tercera ciutat més important del país.

Wikipedia Facts: ILLINOIS

-Resultats 2008: Obama/Biden: 61,92% – McCain/Palin: 36,78%
-El 25è estat en superfície: 149.998 Km2 (4,67 “Catalunyes”)
-El 5è estat en població: 12.830.632 habitants a 2010 (1,71 “Catalunyes”)
-El 12è estat en densitat de població: 86,27 habitants per Km2 (Catalunya: 233 h/Km2)
-Una pel·lícula: The Blues Brothers – Halloween
-Tòpic: L’estat de Lincoln i del blat de moro

Per sort l’itinerari cinèfil em va portar tant pels espais més cèntrics i turístics com per àrees de la ciutat en les quals difícilment m’hagués plantejat parar de no ser per l’excusa del film. Des dels famosos gratacels del centre i el “Loop”, fins a barris de població bàsicament negra amb visita inclosa a l’església baptista on se suposava que havia de “veure la llum” al ritme de James Brown. Les meves cansades cames testimoniaven cada vespre les llargues caminades fetes pels diferents barris. Aquesta és una de les poques ciutats als EUA que compta amb un sistema de transport públic en condicions i, per tant, calia deixar el cotxe aparcat per agafar l’“L”, el característic sistema elevat de trens que connecta els barris amb el centre.

"L", els trens elevats de Chicago

Però Chicago també és ben coneguda per les seves acadèmies i companyies còmiques, especialment enfocades en el difícil art de la improvisació. De la famosa acadèmia “Second City” n’han sortit, entre molts d’altres, actors de renom com Steve Carell, Stephen Colbert, Rick Moranis, Bill Murray, Harold Ramis, Tina Fey, Mike Myers… o els nostres protagonistes Dan Aykroyd i John Belushi. És curiós veure com molts d’ells han continuat la relació un cop fora l’acadèmia creant sinèrgies en els diferents sectors del “show busines” americà. A més, la casualitat va voler aquest cop que durant aquells dies s’estigués celebrant el 15è festival de la improvisació de Chicago, cosa que em va permetre gaudir (al mateix “Second City”) d’un dels millors exercicis d’improvisació als que he assistit mai.

També estan ben enfeinats aquests dies a les oficines centrals de la campanya per a la reelecció de Barack Obama situades a Chicago. I es que és aquí on va desenvolupar la seva carrera després d’estudiar a les universitats de Columbia i Harvard, fins a convertir-se en senador per a l’estat d’Illinois i finalment president dels Estats Units d’Amèrica. Ara però, tots els esforços van encaminats a preparar la campanya que, amb tota seguretat, l’enfrontarà a Mitt Romney per a defensar la presidència. Les clares i poc sorprenents victòries de Romney a les últimes primàries celebrades han precipitat l’anunci de retirada en els propers dies de Newt Gringrich, l’únic candidat que l’impedia assegurar-se al 100% la nominació. Tot i que tècnicament Ron Paul encara continua la cursa, ja ningú no qüestiona la nominació de Romney. Tant és així que els mateixos responsables per a la re-elecció d’Obama han anunciat que ja estan a punt per iniciar la campanya per a les eleccions generals de novembre.

Bust d'Abraham Lincoln a l'entrada de la tomba a Springfield, Illinois

L’estat però, no només és Chicago. Per això vaig passar els últims dies de ruta anant cap al sud amb parada obligada a Springfield, la capital de l’estat i la ciutat on Abraham Lincoln va iniciar la seva carrera fins a convertir-se en el 16è president de la història (i el primer per al partit republicà). Les seves gestes polítiques com l’abolició de l’esclavatge i la forma amb què va afrontar la guerra civil el van convertir en un dels presidents més admirats, cosa que es va accentuar al ser assassinat l’11 d’abril de 1865. A Springfield s’hi pot visitar la casa on va viure fins que va marxar a Washington D.C., la tomba, la biblioteca presidencial i un interessant museu. Tot plegat en un ambient rural, el paisatge que, de fet, domina la major part de l’estat i que contrasta amb la gran metròpoli. De nou circulava envoltat d’àrees destinades al cultiu de blat de moro direcció, aquest cop, cap a l’estat d’Indiana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *